De nieuw te bouwen winkelruimtes in de Utrechtsestraat waren al verhuurd en de winkeleigenaren wilden graag van de kerstdrukte profiteren. De winkels moesten enkele weken open zijn voor de kerst, een flinke uitdaging.

We organiseerden een bewonersavond in het café op de hoek, weer eens wat anders dan de bekende bouwkeet. Vervolgens hebben we een WIOR ( Werken In Openbare Ruimte) overleg ingepland. Aanwezig waren onder andere Bouw en Woningtoezicht, de buurtregisseur. In dit constructieve gesprek hebben we de invloed op de openbare ruimte besproken.

Tijdens het project werden ook de bouwvergaderingen in het gezellige cafe gehouden. Op kantoor werd er gevraagd waarom ik zo vaak naar het café ging, wij noemden het gekscherend ons tweede kantoor.

Ik zal de datum dat de vergunning onherroepelijk werd niet gauw vergeten. 17 april gingen we aan het werk. Als eerste hebben we de balklaag van de bovengelegen woningen verstevigd. Daarna door de bestaande vloeren de 59 heipalen aangebracht. Van 5 panden hebben we de bestaande kelders verwijderd. Vervolgens zijn de tijdelijke en gedeeltelijk definitieve staalconstructies aangebracht, zodat het gehele gebouw ( 5 verschillende panden) zoals dat in de bouw heet “op een tafel” gezet kon worden (alle bouwmuren verwijderd, en alle krachten met een staalconstructie opvangen). Er werd met verschillende kleuren staal gewerkt, zodat steeds duidelijk was wat definitief en wat tijdelijk was. Vervolgens werden de damwanden geplaatst en de te verwijderen grond afgegraven. Er werd meer dan 800 m3 meter grond afgevoerd. Er gaan ongeveer veertien volle kruiwagens in één m3; dus 11.200 kruiwagens! In het project werd meer dan 100.000 kilo staal aangebracht. Al deze werkzaamheden midden in de binnenstad op een druk punt, met vele fietsers, trambaan en drukke weg.

Vanwege de tijdsdruk werd er doordeweeks langer, en in het weekend ook doorgewerkt. Dit werd ook opgemerkt door de omwonenden die hun medeleven aan de vakmannen toonden. Op een warme dag kwam ik met ijsjes voor de vakmannen op het werk, onderweg kwam ik een bovenbuurvrouw tegen. Enthousiast bood ik haar ook een ijsje aan. Toen bleek dat ik niet de enige met dit idee was; Zij had ook ijsjes voor de vakmannen gehaald! Ze bood meteen aan deze in haar vriezer te bewaren zodat er de volgende dag ook een nog traktatie uit te delen was. Dit is één voorbeeld uit velen tijdens dit mooie project.

Ondanks de tijdsdruk en de grote uitdagingen die dit project bood wisten we de samenwerking met de vele betrokkenen op goede voet te houden. Samen hebben we veel meegemaakt en lief en leed gedeeld. Toen de huurders het pand op tijd in gebruik konden nemen hebben we van de opdrachtgever een borrel aangeboden gekregen. Een mooi moment om een toost uit te brengen op dit fijne team en terug te kijken op een hectisch, spannend maar zeer geslaagd project.

Jasper Luten
Project Leider | Mouton Bouw

Bekijk het project